The Last of us

Beeldend kustenaar

Ankie Lommen

“Loslaten is een kunst. Door kunst leer je loslaten.”

Staal heeft me altijd gefascineerd door de uitstraling van kracht, hardheid en ongenaakbaarheid. Het heeft iets onbereikbaars, onbedwingbaars. Het daagt me uit om er iets nieuws van te maken. Bovendien heeft staal ook een zachte kant. Het roest. Het is kwetsbaar en vergankelijk. Vergankelijkheid heeft ook een grote schoonheid en dat raakt me. Staal kan zelfs een aaibare uitstraling hebben, zoals het Cortenstaal waar ik graag mee werk. De roest vormt een beschermende poederlaag die er op blijft liggen.

Tevens combineer ik staal vaak met andere materialen die ik tegen kom, zoals polyester, textiel, latex of hout. Door te spelen met de materialen zoek ik naar nieuwe organische vormen. Ik wil aan de slag gaan met alle mogelijkheden die materialen bieden. Meestal zoek ik naar ronde vormen. Rond staat voor zachtheid en harmonische schoonheid.

Ik kan intens geraakt worden door iets wat ik zie. Mijn fantasie kan geprikkeld worden door materialen die ik vind, zoals afval, afgedankte of gebruikte resten staal of hout. Soms haal ik mijn inspiratie uit een beweging die ik zie, bijvoorbeeld een rennende hond of een tak die beweegt in de wind. Die beweging kan later terug komen in mijn werk, vorm gegeven in staal en andere materialen. Beweging en statische kracht, vergankelijkheid en onverwoestbaarheid: het zijn tegenpolen die in mijn werken steeds weer terug komen.

Opleidingen:

2001-2003     : Heesart Tekenlessen
2002-2003     : Syntra Hasselt (B) opleiding keramist
2002-2004     : Atelier Jes Brosky Hulsberg Keramiek/boetseren
2004-2009     : Stedelijke academie voor plastische kunsten Genk (B) HSO Beeldhouwen
2009-2011      : Stedelijke academie voor plastische kunsten Genk (B)  specialisatiegraad beeldhouwen

Tevens ben ik lid van onderstaande netwerken:

Lid van Kunstkring Parkstad
Lid van NABK (Nederlandse associatie voor Beeldend Kunstenaars)
Lid van Kunstnetwerk Nederland